logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online - Archiwum
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online - Archiwum

Zapowiedź - Odkryj smaki Mazowsza podczas imprezy plenerowej "Gotowanie na polanie" w MWM - 7.05.2017 r.

2017-04-28

"Gotowanie na polanie" 2016 r.
"Gotowanie na polanie" 2016 r.

Impreza plenerowa "Gotowanie na polanie" w MWM w Sierpcu, 2016 r.
Impreza plenerowa "Gotowanie na polanie" w MWM w Sierpcu, 2016 r.

Mazowsze to region atrakcyjny turystycznie, zadziwiający bogactwem walorów przyrodniczych i kulturowych. Mazowsze ma też swe smaki, które przejawiają się w regionalnych potrawach i lokalnych przekąskach. Receptury na te dania są najczęściej przekazywane z pokolenia na pokolenie i z troską przechowywane dla potomnych. O tym, jak smakują tradycyjne mazowieckie potrawy, będzie mógł się przekonać każdy, kto 7 maja odwiedzi sierpecki skansen i weźmie udział w imprezie plenerowej "Gotowanie na polanie". To doskonała propozycja dla wszystkich zwolenników regionalnej kuchni i smakoszy tradycyjnych potraw.

Istotnym punktem imprezy jest konkurs na "Najsmacznie­jszą potrawę mazowiecką", popularyzujący tradycje kulinarne Mazowsza. Udział w rywalizacji mogą wziąć zarówno profesjonalni producenci tradycyjnych potraw, jak również amatorzy i miłośnicy sztuki kulinarnej. Dania będę oceniane w kilku kategoriach, a mianowicie: zupa, danie jarskie, danie mięsne, przekąska, deser i napój. Choć każda potrawa czymś się wyróżnia, największe uznanie zyskują wieloletnie receptury, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Komisję konkursową utworzą miedzy innymi osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. A wszystkie potrawy konkursowe będzie można nabyć lub zdegustować na stoiskach wystawców.

Ale wraz z konkursem kulinarnym nie wyczerpuje się wachlarz atrakcji przygotowanych na pierwszą niedzielę maja. Podczas imprezy "Gotowanie na polanie" na scenie amfiteatru zagości Regionalny Zespół Pieśni i Tańca SANNIKI oraz Wiejska Kapela Pana Jacka.

Zgodnie z nazwą imprezy, osoby szczególnie zainteresowane sztuką kulinarną zaprosimy do wspólnego gotowania na polanie, czyli przyrządzania zupy. Przewidziane są także zabawne konkursy z nagrodami, w których mogą wziąć udział nawet całe rodziny. A pomysłów na kuchenne rywalizacje nam nie brakuje!

Podczas niedzielnej imprezy plenerowej nie zabraknie też pokazów rzemiosła i rękodzieła, które prezentować będą inscenizatorzy oraz twórcy ludowi. Pokaz ubijania masła w kierzance połączony z degustacją, pokaz przędzenia wełny na kołowrotku, wycinania firanek z papieru, szewstwa czy wikliniarstwa - to tylko nieliczne spośród prezentowanych podczas "Gotowania na polanie". Stolarz i Krawcowa? Oczywiście! Praczka? A jakże ! Będą też zajęcia codzienne - związane z pracami kuchennymi - nakrywanie do stołu, zmywanie naczyń po posiłku czy czyszczenie garnków popiołem. Zainteresowani podczas pokazów  poszerzą wiedzę na temat wykonywania lin i powrozów, czyli powroźnictwa. Najmłodsi dowiedzą się, gdzie leży źródło powiedzenia "pracować jak w kieracie". W przeważającej liczbie inscenizacji zwiedzający mogą uczestniczyć i wykonywać konkretne czynności towarzyszące życiu naszych przodków. A to najlepsza lekcja historii.

Przez cały dzień będzie funkcjonował kiermasz produktów regionalnych, który obejmie zarówno asortyment gastronomiczny, jak również wyroby rękodzieła.  Będzie on dużą atrakcją dla osób ceniących naturalne i tradycyjne jedzenie oraz amatorów nietuzinkowych, ręcznie wykonywanych wyrobów dekoracyjnych. Na stoiskach zwiedzający znajdą m.in.: ciasta domowego wypieku i smakowite konfitury, ale także wyroby z drewna, rzeźby, ceramikę, ręcznie wykonywaną biżuterię i wiele innych. Tradycyjne dania z różnych regionów Mazowsza, przygotowywane w domowych wędzarniach wędliny, świeże pieczywo produkowane według wieloletnich receptur, wyroby cukiernicze, przetwory z owoców i warzyw. Słowem - dla każdego coś miłego.

Zapraszamy do wspólnego odkrywania smaków Mazowsza i odwiedzenia skansenu w pierwszą niedzielę maja. Impreza plenerowa "Gotowanie na polanie" to najlepszy przepis na udane zakończenie Majówki!
 


Tagi: Skansen Sierpc


Agnieszka Jezierska-Chalicka









Komentarze do artykułu: brak komentarzy




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.