logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online

W skansenie zagrały rogi myśliwskie - 1.05.2022 r.

2022-05-05

We dworze z Bojanowa członkinie grupy Knieje i Salony przybliżały zebranym tradycje i obyczaje łowieckie dawnego ziemiaństwa, 1.05.2022 r.
We dworze z Bojanowa członkinie grupy Knieje i Salony przybliżały zebranym tradycje i obyczaje łowieckie dawnego ziemiaństwa, 1.05.2022 r.

O godzinie 14.00 odprawiona została uroczysta msza święta w intencji myśliwych, leśników i rolników z udziałem pocztów sztandarowych, 1.05.2022 r.
O godzinie 14.00 odprawiona została uroczysta msza święta w intencji myśliwych, leśników i rolników z udziałem pocztów sztandarowych, 1.05.2022 r.

W amfiteatrze wystąpił zespół Masterbrass. Artyści grający na instrumentach dętych blaszanych w brawurowy sposób wykonali utwory myśliwskie, a także znane i lubiane standardy muzyki rozrywkowej oraz filmowej.
W amfiteatrze wystąpił zespół Masterbrass. Artyści grający na instrumentach dętych blaszanych w brawurowy sposób wykonali utwory myśliwskie, a także znane i lubiane standardy muzyki rozrywkowej oraz filmowej.

1 maja 2022 r. w skansenie,podczas „Myśliwskiego gotowania na polanie” zwiedzający poznawali zwyczaje myśliwskie, smakowali najsmaczniejszych potraw regionalnych, brali udział w konkurencjach związanych z łowiectwem.
1 maja 2022 r. w skansenie, podczas "Myśliwskiego gotowania na polanie" zwiedzający poznawali zwyczaje myśliwskie, smakowali najsmaczniejszych potraw regionalnych, brali udział w konkurencjach związanych z łowiectwem.

Od wielu lat w pierwszych dniach maja Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu proponuje swoim gościom niepowtarzalne spotkania z kuchnią tradycyjną z całej Polski. W tym roku formuła skansenowskiej imprezy kulinarnej została odświeżona. 1 maja, podczas "Myśliwskiego gotowania na polanie" zwiedzający poznawali zwyczaje myśliwskie, smakowali najsmaczniejszych potraw regionalnych i wzięli udział w konkurencjach związanych z łowiectwem. Nie zabrakło też prezentacji dawnych zajęć wiejskich, kiermaszu rękodzieła i koncertów. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

Podczas imprezy pogoda do spacerów po muzealnej ekspozycji była wręcz wymarzona. Najważniejszym punktem programu był konkurs na najsmaczniejszą potrawę mazowiecką. Kucharki i kucharze, gospodynie i wytwórcy produktów tradycyjnych przygotowali prawdziwe specjały. Po raz pierwszy wśród dań konkursowych pojawiła się dziczyzna. Konkurencja była bardzo wyrównana. Komisja konkursowa przyznawała nagrody w 7 kategoriach. Dla laureatów przygotowano wartościowe nagrody rzeczowe. Pełną listę zwycięzców znaleźć można na stronie mwmskansen.pl. Karol Kus, znany smakosz i wokalista wspólnie ze zwiedzającymi ugotował na polanie gulasz myśliwski. Swój pokaz sztuki kulinarnej wzbogacił występem wokalnym. Myśliwi zaprezentowali zebranym wybrane rasy psów myśliwskich. Odbył się też pokaz sokolniczy. Turyści wzięli udział w konkursie wabienia jeleni, najmłodsi zaś uczestniczyli w warsztatach plastycznych przygotowanych przez Klub Dian Polskiego Związku Łowieckiego. We dworze z Bojanowa członkinie grupy Knieje i Salony przybliżały zebranym tradycje i obyczaje łowieckie dawnego ziemiaństwa. O godzinie 14.00 odprawiona została uroczysta msza święta w intencji myśliwych, leśników i rolników z udziałem pocztów sztandarowych. Oprawę muzyczną liturgii przygotował Zespół Muzyki Myśliwskiej im. Marcina Kamińskiego przy Zarządzie Okręgowym Polskiego Związku Łowieckiego w Płocku. W amfiteatrze wystąpił zespół Masterbrass. Artyści grający na instrumentach dętych blaszanych w brawurowy sposób wykonali utwory myśliwskie, a także znane i lubiane standardy muzyki rozrywkowej oraz filmowej. Na kiermaszu zwiedzający posmakować mogli potraw wykonanych według dawnych receptur oraz zaopatrzyć się w produkty rękodzieła oraz rzemiosła artystycznego.

Muzealna wieś tętniła gwarem codziennych robót. W domostwach gospodynie opowiadały o tym co znaleźć można było dawniej na stole wiejskim na przednówku. Wykonywały kwiaty z bibuły i papierowe firanki do dekoracji izb. Zielarka przybliżała turystom lecznicze właściwości ziół i roślin, które zbierano wiosną. Gospodarze kręcili powrozy, a w warsztatach pracowali szewc i kowal. Również młynarze nie próżnowali. Skrzydła wiatraka znów zagrały na wietrze. Najmłodsi zaś mieli okazję pobawić się replikami zabawek sprzed stu lat.

W imprezie kulinarnej wzięło udział ponad 6700 osób. Otworzyła ona Wielką Majówkę w skansenie.



Jarosław Asztemborski









Komentarze do artykułu: brak komentarzy




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.