logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online

Zapowiedź - Czernina, pieczona kaczka z jabłkami, a na deser ciasto drożdżowe, czyli konkurs "Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka"

2022-04-14

Kulinarne konkursy w sierpeckim skansenie to już tradycja majowych imprez plenerowych.
Kulinarne konkursy w sierpeckim skansenie to już tradycja majowych imprez plenerowych.

Przedmiotem konkursu na "Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką" jest przygotowanie tradycyjnego dania spożywanego na Mazowszu.
Przedmiotem konkursu na "Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką" jest przygotowanie tradycyjnego dania spożywanego na Mazowszu.

Jedna z przykładowych potraw konkursowych - pasztet z żurawiną
Jedna z przykładowych potraw konkursowych - pasztet z żurawiną

Każdy region posiada odrębny zestaw charakterystycznych dań, znanych i przyrządzanych od pokoleń. Mazowsze także dysponuje właściwym sobie, niepowtarzalnym smakiem. Aby nie uległ on zatraceniu, wymaga szczególnej uwagi i popularyzacji. Świadomość ta przyświeca Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, które  organizuje coroczny konkurs pt. "Najsmaczniejsza potrawa mazowiecka", skierowany do wszystkich miłośników sztuki kulinarnej. Celem konkursu jest kultywowanie mazowieckich tradycji gastronomicznych, a także popularyzacja dawnych potraw, zarówno wśród mieszkańców Mazowsza, jak również  i innych regionów.

Rywalizacja od wielu lat towarzyszy imprezie kulinarnej, która organizowana jest na terenie skansenu w pierwszą niedzielę maja. Tegoroczna poświęcona będzie bogatej obrzędowości i tradycjom łowieckim. "Myśliwskie gotowanie na polanie" to wydarzenie adresowane do wszystkich, którym bliska jest kultura, obyczaje i muzyka myśliwska, jak również do tych, którzy chcieliby lepiej poznać tę bogatą obyczajowość. Program imprezy jest niezwykle urozmaicony i obejmuje m.in. pokaz sokolniczy, prezentację ras psów myśliwskich a także degustację dań przygotowanych z dziczyzny. Wyjątkową atrakcją będzie przyrządzany podczas imprezy przez mistrza kulinarnego Karola Kusa gulasz myśliwski, którego skosztować będzie mógł każdy. Przedmiotem konkursu na "Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką" jest przygotowanie tradycyjnego dania spożywanego na Mazowszu.

Do udziału w rywalizacji zapraszamy zarówno profesjonalnych producentów produktów tradycyjnych i regionalnych, jak również amatorów sztuki kulinarnej. To propozycja dla regionalnych kół gospodyń wiejskich, ale także dla osób indywidualnych. Liczymy szczególnie na receptury przekazywane z pokolenia na pokolenie, choć wszystkie tradycyjne potrawy mazowieckie są mile widziane.

Aby wziąć udział w rywalizacji wystarczy zadeklarować swój udział poprzez wypełnienie i przesłanie Karty zgłoszenia dostępnej na stronie www.mwmskansen.pl i przygotować potrawę w jednej z kategorii: zupa, potrawa jarska, potrawa mięsna, potrawa z dziczyzny (nowa kategoria), przekąska, deser, napój. Do konkursu można zgłosić kilka potraw, lecz każdą w innej kategorii. Mogą być to wyłącznie dania oferowane na stoisku w ramach kiermaszu towarzyszącego imprezie plenerowej "Myśliwskie gotowanie na polanie". Dzięki temu konkursowe potrawy będą dostępne dla wszystkich uczestników imprezy, każdy będzie mógł dokonać zakupu i skosztować wszystkich dań.

Potrawy oceni Komisja Konkursowa, w skład której wejdą przedstawiciele muzeum oraz osoby wyłonione drogą losowania spośród zwiedzających. Komisja oceni zarówno wygląd, smak, jak również prezentację, czyli sposób podania potrawy. W każdej z siedmiu kategorii Jury przyzna jedną nagrodę główną. Laureaci otrzymają nagrody rzeczowe oraz dyplomy, które mogą służyć w promowaniu działalności kulinarnej. Więcej szczegółów w regulaminie konkursu na stronie www.mwmskansen.pl.

Serdecznie zapraszamy do skorzystania z tej atrakcyjnej możliwości zaprezentowania swojego dorobku kulinarnego i udziału w konkursie na "Najsmaczniejszą potrawę mazowiecką" w dniu 1 maja 2022 r.


Tagi: skansen


Agnieszka Jezierska-Chalicka









Komentarze do artykułu: brak komentarzy




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.