Hobby

A to co? Zbierać czy nie? W naszych lasach nastąpił wysyp wszelkich grzybów, czyli raj dla grzybiarzy. Na fotografii grzyb rosnący w dobaczewskim lesie, o bardzo mocnym aromacie, nazywany polską truflą. Jedni zbierają i suszą, a następnie używają zmielonego suszu do sosów. W Polsce trufle nie występują, a na fotografii to bardzo mylony z truflami tęgoskór pospolity, zaliczany do grzybów mało trujących. Zgodnie z zasadą starego grzybiarza, że grzyby wszystkie są jadalne... ale niektóre tylko raz, niech tęgoskór sobie rośnie, a my zbierajmy podgrzybki.


A to co? Zbierać czy nie? W naszych lasach nastąpił wysyp wszelkich grzybów, czyli raj dla grzybiarzy. Na fotografii grzyb rosnący w dobaczewskim lesie, o bardzo mocnym aromacie, nazywany polską truflą. Jedni zbierają i suszą, a następnie używają zmielonego suszu do sosów. W Polsce trufle nie występują, a na fotografii to bardzo mylony z truflami tęgoskór pospolity, zaliczany do grzybów mało trujących. Zgodnie z zasadą starego grzybiarza, że grzyby wszystkie są jadalne... ale niektóre tylko raz, niech tęgoskór sobie rośnie, a my zbierajmy podgrzybki.
Sierpc online

© fot. tao