logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online

Najsłodsza sierpecka impreza, czyli Miodobranie w skansenie - 4.07.2010 r.

2010-07-04

Miodobranie w skansenie, 4.07.2010 r.
Miodobranie w skansenie, 4.07.2010 r.

Miodobranie w skansenie, 4.07.2010 r.
Miodobranie w skansenie, 4.07.2010 r.

Miodobranie w skansenie, występ kapeli folklorystycznej, 4.07.2010 r.
Miodobranie w skansenie, występ kapeli folklorystycznej, 4.07.2010 r.
Wyjątkowo słodko było w niedzielę, 4 lipca w sierpeckim skansenie. Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu właśnie w pierwszą niedzielę lipca co roku organizuje imprezę plenerową "Miodobranie". Święto ma swój początek w bogatej tradycji pszczelarskiej regionu Mazowsza.

Podczas imprezy można było skosztować rozmaitych odmian miodów, poznać leczniczy wpływ słodkiego przysmaku na nasz organizm oraz zapoznać się ze sposobami podbierania miodu z uli.

Pokazy odsklepiania wosku z ramek i wirowania miodu oraz zakładania węzy w ramkach cieszyły się wielkim zainte­resowaniem. Nie było osoby, która nie zatrzymałaby się choć na chwilę przy pokazach prowadzonych przez Gospodarstwo Pasieczne A. W. Piotrkowskich z Żuromina oraz Regionalny Związek Pszczelarzy w Płocku - Koło Pszczelarzy Sierpcu. Spacerując między kolejnym skansenowskimi zagrodami można było skosztować nie tylko samego miodu, ale także tradycyjnego wiejskiego chleba z ubitym własnoręcznie w kierzance masłem. Miodobranie w pigułce można było ujrzeć na terenie jednej z zagród, gdzie prezentowana była ekspozycja muzealna pt. "Pszcze­larstwo". Urządzenia służące do podbierania i odwirowywania miodu, maski ochronne, podkurzacze służące do okurzania pszczół podczas podbierania miodu budziły zainte­resowanie wśród zwiedzających. Nie zabrakło też różnego rodzaju naczyń do przechowywania miodu oraz rozmaitych rodzajów uli.

Jak w każdą letnią niedzielę na terenie zagród niczym za dawnych lat ręce pełne pracy mieli: tkaczka, hafciarka, plecionkarz i inni twórcy ludowi. Przed karczmą przy kole zasiadł garncarz, a w kuźni rozgościł się kowal. Za pomocą kołowrotka powroźniczego kręcono powrozy, a chrustu powstawały pozbawione przepychu zabawki.

Z kolei polana kusiła smakołykami na kiermaszu wyrobów pszczelich i akcesoriów pszcze­larskich, gdzie można było nabyć rozmaite rodzaje miodów oraz nasycić głód regionalnymi potrawami. Równie duże zainte­resowanie budziły świece wykonane z pszczelego wosku oraz inne naturalne produkty.

Zwyczaje i obrzędy powiązane z podbieraniem miodu przybliżył Kurpiowski Zespół Folklorystyczny CARNIACY z Czarni. O oprawę muzyczną imprezy zadbała kapela kurpiowska o wieloletnich tradycjach. Zespoły zaskoczyły zgromadzoną publiczność żywiołowością i dynamiką programów tanecznych.

Przy ognisku można było upiec kiełbaski, a w karczmie Pohulance skosztować regionalnych potraw. Tradycyjnie wielkim zainte­resowaniem cieszyła się możliwość jazdy w siodle i wozem.

Impreza wzbudziła zainte­resowanie wielu miłośników złocistego smakołyku. I choć "Miodobranie w skansenie" już za nami, radością napawa fakt , że to dopiero połowa sezonu letniego w skansenie. Już 1 sierpnia w naturalnej scenerii mazowieckiej wsi z przełomu XIX i XX wieku odbędą się "Żniwa w skansenie".



Agnieszka Jezierska-Chalicka









Komentarze do artykułu: brak komentarzy




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.