logo Sierpc online

Newsy | Ogłoszenia | Forum Dyskusyjne | Księga pozdrowień | Hyde Park Zaloguj się | Rejestracja

Co proponujemy:
O mieście
Historia
Kultura
Zabytki
Informator
Sport
Sierpeckie linki
Galeria zdjęć
Archiwum
Strona główna




Newsy Sierpc online - Archiwum
Komentarze | Dodaj własny komentarz Newsy Sierpc online - Archiwum

Największy piknik majowego weekendu, czyli "Gotowanie na polanie" i inne atrakcje - 2.05.2010 r.

2010-05-03

Mistrz Robert Sowa (pierwszy z prawej) smakuje jednej z konkursowych potraw.
Mistrz Robert Sowa (pierwszy z prawej) smakuje jednej z konkursowych potraw.

Stoiska z potrawami mazowieckimi.
Stoiska z potrawami mazowieckimi.
Jeśli w weekend majowy czegoś nam zabrakło, to z pewnością słońca. Deszczowa sobota, ulewny poniedziałek… a niedziela? Piękna, słoneczna, a do tego smakowita i aromatyczna. Oczywiście pod warunkiem, że wybraliśmy się do sierpeckiego skansenu, gdzie majową tradycją jest wielki rodzinny piknik pod nazwą "Gotowanie na polanie". I jak tu nie wierzyć, że pracownicy skansenu potrafią zaklinać pogodę?

Gościem specjalnym niedzielnego gotowania był mistrz kuchni Robert Sowa. Znamy go z niedzielnego kącika kulinarnego w programie "Dzień dobry TVN", niegdyś gotował dla polskiej reprezentacji w piłce nożnej, jest członkiem elitarnej Fundacji Klubu Szefów Kuchni, honorowym prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz szefem kuchni warszawskiego hotelu Sobieski. W swoim napiętym grafiku znalazł czas na przyjazd do Sierpca, by rozkoszować się mazowieckimi smakami. Pobyt w skansenie był niezwykle pracowitym czasem dla specjalisty od kulinariów.

Już od samego rana na skansenowskiej polanie, malowniczo położonej w zielonym wąwozie, powstawała potrawa przygotowywana według przepisu mistrza. Skosztować mógł jej każdy gość niedzielnej imprezy. Najbardziej emocjonującym momentem dnia był konkurs na "Najsmacznie­jszą potrawę mazowiecką" oraz kiermasz dań regionalnych. Robert Sowa, jako główny juror konkursu smakował każdej potrawy, która zgłoszona została do rywalizacji.

A było w czym kosztować! Rozmaite mięsiwa, pierogi, sery, kluski z twarogiem, placki ziemniaczane, tradycyjny chleb ze smalcem i kwaszonym ogórkiem, mazowiecki kapuśniak, staropolski bigos, kluski przecieraki, żur wiejski, czernina, rozmaite pieczywa, wekowane przetwory, ciasta, faworki, wafle, racuchy, makowce i wiele innych. Dla wielbicieli tradycyjnego grilla była też kiełbasa i karkówna upieczone w ogromnym palenisku. Na popitkę - do wyboru - piwo kozicowe, wyborne miody pitne, krupnik kujawski, domowe nalewki oraz kwas chlebowy.

Do tego wszystkiego skoczne rytmy muzyki ludowej w wykonaniu zespołu folkowego "Czeremszyna" oraz widowisko weselne Stowarzyszenia Regionalnego Wsi Urzecze "Łowiczanie", które współtworzyli sami widzowie, gorąco zachęcani przez artystów.

Kto zapragnął nieco ciszy i powrotu do tradycji, mógł udać się na spacer po wyjątkowo urokliwym o tej porze roku skansenie. Kwitnące drzewa owocowe, zrzucające przy każdym podmuchu wiatru delikatne płatki, wiosenne kwiaty pachnące odurzającymi zapachami wiosny, spotkania "oko w oko" z oswojonymi zwierzętami gospodarskimi, przejażdżki bryczką, zwiedzanie ekspozycji w chałupach, możliwość wejścia do środka wiatraka, pokazy rzemiosła i rękodzieła ludowego w wykonaniu twórców ludowych i wreszcie kupno szerokiej gamy ludowych pamiątek - to wszystko czekało na gości naszego skansenu w drugi dzień maja.

Dla osób, które w niedzielę miały inne plany piknikowe, a także dla tych, którzy jeszcze nie zwiedzali sierpeckiego skansenu - na zachętę galeria zdjęć.



Zobacz galerię zdjęć dalej

Tagi: Skansen Sierpc | Gotowanie na polanie


Magdalena Staniszewska









Komentarze do artykułu: [2]


turysta
2010-05-04 13:10:43 - W poniedziałek Wielkanocny ten niby smakowity chleb ze smalcem był taki nieświeży, co można było zobaczyć obok koszy na terenie.


Kuchcik
2010-05-03 21:43:08 - ..aż miło czytać o smakowitościach niedzielnych, ale uważam i jak sięgam pamięcią to na naszych terenach zupa należąca do gęstych przyrządzana z krwi z kaczek białych nazywa się "czarnina".Podawana obowiązkowo z kluskami ziemiaczanymi.Nazwy jak czarna zalewajka, cze­rnina czy szwarc takich nazw nie słyszałem w domach na Mazowszu i Sierpcu.Czarnina i czernina różnią się składem surowcowym.




Administrator serwisu nie odpowiada za treść komentarzy
zamieszczonych na tej stronie przez internautów




Zauważyłeś błąd na stronie?

[x]
O nas | Napisz do nas ^^ do góry


Wszelkie materiały, artykuły, pliki, rysunki, zdjęcia (za wyjątkiem udostępnianych na zasadach licencji Creative Commons)
dostępne na stronach Sierpc online nie mogą być publikowane i redystrybuowane bez zgody Autora.